понеделник, 3 август 2009 г.

Игрите и Българина

Снимка: Rihanna играе на Xbox 360
Наскоро в Gamespot.com пубикуваха информация за разпрастранението на видео игрите (компютри и конзоли) в Америка. Цифрите говорят достатъчно - Половината от всички американци играят игри, за да сме по- точни - цифрата е 170 милиона, като конзоли притежават близо 33 милиона американци.

За мен тази информация е добре дошла, и е още един аргумент срещу хората които осъждат играенето на игри, но ме кара да се запитам (както беше популярно в близкото минало)
"Къде сме ние ?".

Поради факта че в България никоя социологическа агенция не би се занимавала с подобно проучване, а и не знам някой от разпространителите на игри да е разпространявал информация за продажбите си - да определим колко българи са въвлечени в гейминга е невъзможно. Целта ми е да се опитам да намеря някаква приблизителна цифра от информацията която е достъпна - за да можем да определим - колко популярно занимание е игрането на игри във България.

За начало да вземем оригиналните игри. Няколко фирми предлагат оригинални игри на Българския пазар - по информация от форумите им, регистрираните им потребители общо са около 10000 потребители - като вероятно повечето от тях притежават и копуват оригинални игри. Ако също така е вярна информацията че от хитови заглавия общо на българсикя пазар се продават бройки в рамките на 2 до 3000 общата група от 10 - 15 000 геймъри копуващи легален софтуер ми се струва реална.

Сега да погледнем към нелегалните игри - разбира се в България тези игри заемат доста по-голям 'Пазарен' дял. Ако съдим по статистиките в големите торент сайтове в България - хитови заглавия като GTA 4, NFS: Most Wanted, и Street Fighter 4 се свалят в бройки между 50 и 150 000. Ако предположим че около 3/4 от тези сваляния са уникални можем да стигнем до извода че около 100 - 120 000 са българите които играят нелегални копия на игрите.

След този доста теоритичен и много несигурен преглед може за заключим че около 130 000 българи играят игри. От тук става ясно че и по този показател - скоро няма "да ги стигнем Американците" - разликата между 2% в България и 50% в Америка е доста сериозна и ще е нужно доста време за да се популяризира това забавление и в нашата родина.

От тук следват и въпросите "КАК ?" и "ЗАЩО ?" трябва да се популяризира гейминга в България. Разбира се за никой не е жезнено важно да играе игри, както не е жизнено важно да слуша музика и да гледа филми - но... всички обичаме да го правим. Гледайки от перспективата на киното, което все повече с изравнява с игрите и до дестина години ще си изравни, че може и да изостане от продажбите на игри - все повече киномани ще започват да гледат към игрите заради качеството и изразните средства които на места се припокриват. Да не забравяме и факта, че все повече кино продукции са обвързани с игри и много кино режисьори помагат или участват в създаването им.
А отгоре на всичко това - играенето на нигри е забавно !
Мисля че с това въпроса "ЗАЩО ?" получава своя отговор.

А сега.. най трудния въпрос "КАК ?". До сега явно никой не е отговорил тъй като цифрите показват че игрите не са особено популярни. Каквото и да се прави в тази насока едно е ясно - за да има събития и новости в гейм сферата в България това трябва да минава през покупката на оригинални продукти. Никой разпросранител няма да може да си позволи да прави големи събития(през които минава популяризацията) без от тях да водят значителни продажби. Просто няма как да направиш събитие за 5000 посетители и после да продадеш 200 броя от някоя игра, бизнеса си е бизнес и от това няма как да се избяга. И тъй като е извесно че не могат да бъдат спрени торент сайтовете(а не е и нужно), може би разумния вариант е да се постъпва, както се постъпва с новите филми напоследък - доста често виждаме надпис - banned - срещу някои от тях в първите седмици след излизането им - подобна процедура при игрите би донесла извесно подобрение в продажбите и би усмислио правенето на събития по представянето на игри и в България. Така истинските фенове могат да се почувстват по-специални, желаещите да имат играта веднага след излизането и ще могат да я имат само оригинална, а дори и тези които не биха дали пари за игра биха могли да почувстват атмосферата , а може би дори да променят мнението си към лицензирания софтуер.

И понеже напоследък е популярен въпроса "защо нямаме хубави нови Български филми" (или поне се броят на пръстите на едната ръка) според мен от сега е време да започне да се мисли за гейм културата в България , за да не е нужно след 10-15 години да се чудим "защо нямаме хубави Български игри" или защо все още едно от най-популярните забавления в световен мащаб "няма почва у нас".

4 коментара:

  1. Аз отворих заличка за конзоли некст дженерейшън ″Клубчето″. Идеята е в комфортна обстановка да се забавляват феновете на PS3 и Xbox 360. При положение, че купувам само оригинални заглавия (няма хакнати конзоли) и ТВ-та са чисто нови LCD-а няма как да сваля цената под 2 лева на час, което е съвсем нормална цена според мен. Интерес към залата имаше, но като разбраха, че няма да се плащат жълти стотинки, кандидат геймърите намляха на бързо.
    В българското съзнание е заложено, че филмите, игрите, софтуера и музиката трябва да са абсолютно безплатни и всеки опит за промяна на мисленето е 95 % провал. От там идват и проблемите. Що да да не си купя едно PC и да си тегля най-новите заглавия от торентите без пари а ще ходя да се набутвам да плащам? Другия вариант е да си хакнем Xbox-а и да се кефим на плазмата докато играя HALO примерно и да се присмивам на оня балък с PS3-та дето се набутва по 120 лева за игра. В България няма опасност да се търси отговорност за това, че се ползва нелегален софтуер...... Така че далеч сме от нормалните държави, тук всичко сбъркано.

    ОтговорИзтриване
  2. Излагаш се с това "кОпуват", видях го на две места и направо се отказах да чета натам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правописа никога не ми е бил силната страна, съжалявам ...

      Изтриване
  3. Замисли че в Америка взимат в пъти по големи заплати от тук и за тях една игра от 100 долара е нищо за тях. и не можеш да съдиш хората,че искат да се набутват всеки гледа как му е по изгодно.Аз лично имам xbox 360 и е хакнат и си играя всички игри без пари , ако имам много кинти нямам нищо против да си взема игра.

    ОтговорИзтриване